Selecteer een pagina

De Cantorij

Belangstelling?
Neem even contact op:

Cantor: Joop Nijenhuis, tel 0575-563307

Begeleidingsgroep: Marcella Schreuder, tel 06 11646510

De Cantorij van Brummen

Wat is het toch heerlijk om te zingen.
En dan vooral samen, liefst nog meerstemmig. Mooi, om de stem van een ander te horen, naast je  of achter je. Zingen bij de vleugel of met het orgel of gewoon a capella.

De cantorij zingt al ruim 25 jaar,   op verzoek van de kerkenraad.

Met als opdracht: ondersteuning en vernieuwing van de gemeentezang.

De cantorijleden zijn enthousiastelingen, gelovigen, minder gelovigen en ook anders gelovigen, een oecumenisch gezelschap van rond de dertig bewogen zangers.  Er is geen leeftijdsgrens of houdbaarheidsdatum , het is een weerspiegeling van de gemeente. Het verschil met ‘de gemeente’ is, dat deze cantorijleden het lef hebben om zichtbaar energie te steken in de bovenstaande opdracht.

Zo ’n vijftien keer per jaar werken we actief mee aan de vieringen in onze gemeente. Ook in het Trefhuus van Philadelphia en ook ieder jaar in Intermezzo in Dieren.

Een cantorij is niet hetzelfde als een koor. Inderdaad, ze zingen allebei. Een koor werkt langere tijd toe naar een uitvoering. Een cantorij werkt toe naar een volgende viering, dit betekent:  korte oefentijd en extra inspanning buiten de wekelijkse repetitie. Ervaring heeft geleerd, dat niet iedereen hetzelfde tempo heeft, of hetzelfde volume, of dezelfde snelheid van aanleren. En daar is niks mis mee.
Ondertussen halen we het beste in ons naar boven. Dat is topsport. Dat moet je wel willen. Het is iedere keer weer spannend, maar ook inspirerend voor ons. Vooral door het bewust worden van wat we zingen.

Het repertoire?

De keuze van liederen wordt  meestal in overleg met de predikant gemaakt. Vaak liedboekliederen om samen met de gemeente te zingen. Maar ook nieuwe liederen  bijvoorbeeld uit de Amsterdamse School of uit de werkgroep van de Pepergasthuiskerk in Groningen.  Het is echter niet altijd eenvoudig om die liederen samen met de gemeente te zingen. Dat merken wij wel. Het zijn er zoveel en ze zijn zo verschillend of anders dan we gewend zijn… We missen ook een beetje de herhaling, waardoor de nieuwe liederen helaas toch wat onbekend zijn of  blijven.

De cantorij oefent op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.

Nu zijn er vast zangers die graag aan onze topsport willen meedoen, maar om een of andere reden niet iedere week aanwezig kunnen zijn. Met hen kunnen we in overleg tot andere afspraken komen, zodat het een plezier blijft om te zingen in de Cantorij van Brummen.
Voel je welkom.