Selecteer een pagina

Denken

Neem even plek onder de IJsselboom

Wat beweegt je, wat houdt je bezig, wat geloof je?
Op deze pagina willen we de gedachten van een aantal gemeenteleden van onze gemeente weergeven.
Niet eenvoudig, maar wel waardevol. Het geeft ons zicht op de veelkleurigheid van het geloof. Helpt ons misschien om onze eigen gedachten en geloof vorm te geven.

Het zou fijn zijn als u uw denken op deze wijze zou willen delen met anderen.
Neemt u dan even contact op met Henk Ensing. Hij zorgt voor de plaatsing op de website.  (hjensing@gmail.com   0575-565531)

Jezus inspireert mij tot een ideaal om voor te leven

God heeft naar mijn overtuiging de wereld geschapen.

Ik denk dat dat gegaan is als drijvende kracht-Hij heeft het heelal geschapen als startpunt (de big-bang theorie) Van daaruit zijn dingen geworden en hebben zich steeds verder ontwikkeld.  Ik denk dat God daar de drijvende kracht achter is.  Evolutie bevat wel degelijk een drijvende kracht die dingen en wezens aanzet steeds weer oplossingen te zoeken om verder te groeien, zich te ontwikkelen.

Dat gaat zover, dat toen eenmaal de mens tot denkend wezen was gevormd,  ook de mens door deze kracht wordt gestimuleerd om zich te ontwikkelen.

Maar met welk doel?  En wat kan ik me bij “God” voorstellen?
Allereerst denk ik me God in als iets van een andere dimensie. We kennen allemaal onze drie dimensies. Maar het is veel ingewikkelder dan dat.  Een wetenschapper uit de exacte hoek weet dat.

Er zijn dimensies/dingen waar we geen weet van hebben- die we soms even aanraken-“wonderen”.

Ik denk dat we allemaal iets van God in ons hebben- dat we deel uitmaken van één geheel.  Dat is God.

Maar wat wil God dan met zijn schepping?   Ik denk niet zozeer dat God er iets mee wil, maar dat Hij het nodig heeft.  De schepping is een deel van God-  Hij heeft de schepping nodig om te zijn, om te groeien, om gelukkig te zijn, om in het Paradijs te kunnen komen/leven.

God is voor mij niet de opperbaas die alles bestuurt, maar het Hogere waar we Zelf deel van uitmaken.

Maar wat wordt dan van mij verwacht?

Naar mijn idee:  al datgene te doen wat nodig is om het paradijs te realiseren.

Door het goede te doen, de ander zien zoals mijzelf,  de verbondenheid met elkaar, met God te voelen.  Dat is de kracht die ons het Goede brengt.

Jezus heeft mij dat voorgeleefd. Ik noem  hem dan ook Zoon van God.  Dat is hoe het moet.

Hij vormde een tegenkracht tegen de bestaande orde, tegen “het systeem”  Hij vocht voor recht.  Dat koste hem het leven.

Daar haal ik de visie uit dat ik altijd oog moet houden voor dingen die in onze wereld niet goed zijn. Me niet neerleggen bij “wat kunnen we daar nou aan doen’.    Me uitspreken.

Door me  God als persoon voor te stellen kan ik de band met Hem voelen, daar voel ik kracht van uit gaan.

 

Henk


De IJsselboom bij Leuvenheim

 

Wat geloof ik …..

Wat geloof ik …..

Als ik hier over nadenk is dat niet altijd precies het zelfde.
Het kan bepaald worden door wat je op dat moment meemaakt, leest of waarneemt.
Ik kan overweldigd worden door mooie muziek, een gedicht, iets wat je meemaakt, dat kan een bemoediging zijn van iemand op je pad of wat mensen voor elkaar doen.
Als ik in de natuur al die verschillende mooie dieren, planten, wolkenpartijen zie, dan moet er toch een regisseur zijn die daar achter zit? (God).
Ik blijf het wel onbegrijpelijk vinden dat de natuur zo wreed is. Bijvoorbeeld de wreedheid van de (geschapen) roofdieren.
Hadden de dieren zich niet wat minder kunnen voortplanten en een natuurlijke dood sterven.
Als ik er over nadenk dat alle mensen die geleefd hebben eens opstaan en in de hemel of waar dan ook zullen komen, dan is dat niet te bevatten. Met de kennis van de evolutietheorie denk ik het volgende:
Hoogst waarschijnlijk stammen wij af van de apen, waarom zouden dan alle mensen wel op staan en waarom alle dieren niet.
Zijn wij zoveel meer dan de dieren of verbeelden we ons dat. Ik weet wel, in de bijbel staat dat God ons mensen als kroon op de schepping en naar zij beeld geschapen heeft, maar correspondeert dat met de evolutietheorie?
Met alle bedenkingen kan ik zeker steun en liefde ervaren in de persoon Jezus, in wat hij ons voorgeleefd heeft.

….. wat geloof ik?

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Je titel komt hier

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.